Ursprung

Pezo Imports vd besöker minst en gång om året, de områden varifrån vi köper in vårt kaffe (El Salvador, Guatemala, Honduras och Peru). Varje år lär vi oss om nuvarande utmaningar och förbättringar som de kaffeproducerande familjerna går igenom. Vi diskuterar och presenterar de senaste kaffetrenderna i Skandinavien och i Europa och berättar för dem om var någonstans, och vilka som njuter av det goda kaffet som de producerar.

EL SALVADOR: El Salvador-kaffet kan vara bra, om det är milt: rikligt med doft och förförisk doft. Ibland verkar ett El Salvador-kaffe kraftfullt, djup och fin syrlig kropp. Den bästa kvaliteten på El Salvador-kaffet är ”Strictly High Grown” (SHG). Det mesta av El Salvador-kaffet odlas i olika typer av skugga.
Växande regioner: Apaneca-Ilamatepec Mountain Range, Chichontepec, Cacahuatique & Tecapa-Chichontepec Mountain Range, Central Belt.

GUATEMALA: Guatemala är ett land känt för sin produktion av högkvalitativt kaffe. Guatemalskt kaffe betraktas som ett av de bästa typerna av kaffe i världen eftersom det växer i bergsområden där det utvecklar en mer intensiv, syrlig smak, beroende naturligtvis på klimatet under vilket det odlas.
Växande regioner: Antigua, Atitlan, Huehuetenango, Coban, Nuevo Oriente. 

HONDURAS: Kaffet har historiskt varit en av Honduras ledande exportvaror (tillsammans med bananer), och sedan mitten av 2000-talet har den totala årsproduktionen vuxit kraftigt. År 2014/2015 hade landet blivit Centralamerikas bästa odlare (och nummer 5 i världen), med en avkastning på över 5 miljoner påsar (alla Arabica-sorter). Experter är överens om att det inte skulle vara förvånande för landet att nå 8 miljoner påsar inom överskådlig framtid. Sammantaget är historien tydlig: Honduras är ett stort kaffeproducerande land med mycket outnyttjad potential för specialpartier och mikropartier.
Växande regioner: Santa Barbara, Copan, Cortes-Yoro, El Paraiso, Comayagua, Olancho.

PERU:
Perus klimat är mycket mångfaldigt, från tropiskt i öst till torr öken i väst, från tempererade dalar till frigid i Andernas bergsområden (näst högst i världen). Det finns mer än 110 000 kaffedyrkare i Peru, de flesta är inhemska i dessa landskap och talar spanska som ett andraspråk. Peru byggde snabbt upp ett globalt rykte för att producera traditionellt odlade, skugga-odlade, högkvalitativa arabica bönor.
Växande regioner: Cusco, Junin, Amazonas, San Martin, Ayacucho, Puno, Pasco och Ucayali.